SAP Nedir?
Merhaba bu yazımda SAP’den bahsetmek istiyorum.
Herkese iyi okumalar diliyorum.
“SAP nedir?” sorusundan önce “ERP nedir?” ile başlamak daha doğru olur.ERP, (Enterprise Resource Planning) Kurumsal Kaynak Planlaması kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma aslında.
ERP, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır.Kısaca ERP, şirketler için gerekli tüm konuların bir paket içerisinde yapılmasını sağlayan bir yazılım türüdür.Şirketler için önemli bir yere sahip olan bu yazılımlar sayesinde, işlerin daha hızlı şekilde tamamlanması sağlanmaktadır.

Şimdi gelelim “Sap nedir?” sorusuna…
SAP, (Systems Applications and Products) piyasada en çok kullanılan ERP yazılımı ve iş yönetiminin neredeyse her yönünü kapsayan yüzlerce tam entegre modül içerir.
1972 yılında beş sistem analistinin girişimi ile Almanya’nın Mannheim şehrinde kuruldu.Dünya’nın en büyük üçüncü bağımsız yazılım sağlayıcısı ve en büyük iş yazılım şirketidir. Forbes Global 2000 şirketlerinin %92’si bu yazılımı kullanmaktadır.Sap Türkiye ERP pazar payının %45.8’ine sahiptir.Evet bu genel bilgilendirme sonrası biraz da Türkiye’de SAP kullanımına bakalım.
Türkiye’de en büyük 10 şirketin 8’i iş süreçlerinde SAP çözümleri ile kontrol ediyor.SAP Türkiye, ekosistemindeki onlarca iş ortağı ile birlikte 1500’ün üzerinde nitelikli iş gücüne de istihdam imkanı sağlamış oluyor.
SAP , “Akıllı İşletme”lerin oluşum sürecinde kullanılan bir yazılım ve akıllı işletmelerin edindiği 10 temel ilke şu şekilde açıklanabilir.
* İş süreçlerini otomatize hale getirmek.
* Verilerin zenginleşmesi ile pazarlamanın etkinliğini artırmak.
* Müşteriye sunulan doğru satın alma ve tedarik etme süreçleri sayesinde satışları artırmak.
* Siparişten nakde tam otomasyon sağlamak.
* Süreçlerin otomatize olması ile maliyet avantajı sağlamak.
* Tüm operasyonel kararları otomatize etmek.
* Daha az kaynakla daha çok işin yapılmasını sağlamak.
* Üretim verimini maksimum hale getirmek.
* İş süreçleri değişen ve gelişen pazar koşullarına adapte olunmasını sağlamak.
* Müşteri taleplerine daha hızlı yanıt vermek.
Bir sonraki yazımda “SAP Modülleri nelerdir?” sorusuna yanıt arayacağız. Herkese iyi çalışmalar diliyorum.
Bu güzel bilgileri bizimle paylaşan Ethem Tali Bey’ e çok teşekkür ediyorum.